"Weki z Pomorskiej Spiżarni" - konkurs dla lokalnych producentów żywności
Samorząd Województwa Pomorskiego zaprasza lokalnych producentów żywności do wzięcia udziału w drugiej edycji konkursu na najlepszy produkt lokalny pn. „Weki z Pomorskiej Spiżarni”. Głównym celem imprezy jest promocja i wparcie rolników, których wyroby wytworzone są z własnych upraw, hodowli lub chowu oraz zwiększenie zainteresowania lokalnymi produktami wśród konsumentów. Konkurs przeznaczony jest dla osób fizycznych z województwa pomorskiego prowadzących działalność w formie detalicznego handlu rolniczego na terenie województwa pomorskiego.
Wyroby mogą być zgłaszane w sześciu kategoriach: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy. Zgłoszone produkty muszą być wytwarzane w sposób niemasowy, posiadać tradycyjny charakter lub w przypadku nowości, identyfikację się z regionem. Przy ich ocenie komisja konkursowa będzie brała pod uwagę ogólną prezentację, posiadane nagrody w innych konkursach czy związek z obszarem produkcji.
Produkty wraz z formularzem zgłoszeniowym należy nadsyłać od w terminie od 1.10.2021 do 15.10.2021. Szczegóły znajdują się w regulaminie zamieszczonym poniżej.