Gmina Kobylnica

Kompostowanie to samodzielna produkcja nawozu

Samodzielne kompostowanie odpadów niesie ze sobą wiele korzyści. Pozwala na uzyskanie cennego nawozu do wykorzystania w ogrodzie oraz pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowisko.

Rosnąca świadomość społeczeństwa w zakresie ochrony środowiska może przyczynić się do zmniejszenia ilości odpadów, ponieważ kompostowanie pozwala przetworzyć około 20 - 30% wytwarzanych przez nas odpadów. W związku z tym kompostowanie powinno być postrzegane jako kolejny etap w rozwoju ekologicznej świadomości społeczeństwa. Chodzi o to, by każdy zrozumiał, że naprawdę warto w swoim ogrodzie zbudować choćby najprostszy kompostownik i wykorzystywać powstający w nim nawóz do uprawy roślin. 

Kompostownik to nic innego, jak pojemnik do produkcji kompostu. Może być wykonany z drewna lub tworzywa sztucznego. Oba te materiały zapewniają niezbędną odporność, są długotrwałe i wytrzymałe na oddziaływanie czynników zewnętrznych.

Założenie i użytkowanie kompostownika jest łatwe, opłacalne i przyjazne środowisku. Sklepy ogrodnicze oferują różnego rodzaju modele gotowych kompostowników, ale sami również możemy wykonać je własnoręcznie. Do budowy  wystarczą oczyszczone i zaimpregnowane deski, grube listwy lub fragmenty palet. Ważnym jest aby konstrukcja była praktyczna i łatwa do demontażu podczas wybierania kompostu. Gotowy kompostownik stawiamy w miejscu osłoniętym od słońca i wiatru żeby zgromadzony w nim materiał nie przesychał. Wybierając miejsce kompostowania należy wziąć również pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości (zapachy!) i tak zlokalizować kompostownik aby nie był powodem konfliktów.

Kompostowanie, to przetwarzanie zielonych odpadów w pełnowartościowy nawóz organiczny. W celu uzyskania wartościowego kompostu, do kompostowania należy wykorzystać między innymi: skoszoną trawę, opadłe liście, pocięte drobne gałęzie drzew i krzewów, rozdrobnioną korę, trociny, popiół drzewny, obierki warzyw i owoców (z wykluczeniem cytrusów), fusy po kawie i herbacie, skorupki jajek, niezadrukowany papier i tekturę (niewielką ilość). Im większa różnorodność resztek w kompostowniku, tym lepsze przyśpieszenie kompostowania. Do procesu tworzenia właściwego kompostu niezbędny jest azot zawarty w resztkach zielonych oraz węgiel zawarty w resztkach  brązowych takich jak suche liście, kora.

Dojrzały dobrze przygotowany kompost charakteryzuje się ciemnobrunatną barwą, pulchnością oraz jednolitą strukturą. Jako doskonały nawóz posiada szereg niepodważalnych zalet:

·         stanowi nawóz praktycznie dla wszystkich roślin,

·         uzupełnia próchnicę w glebie,

·         polepsza strukturę podłoża, pulchność i przewiewność,

·         poprawia wzrost i rozwój roślin,

·         jest nie tylko bogatym źródłem materii organicznej, ale też najtańszym i naturalnym nawozem do polepszania jakości gleby,

·         w odróżnieniu od nawozów mineralnych stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem. 

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności